AerostatBalloon Life MagazineBallooning Svensk Flyghistorisk Tidskrift


Svensk Flyghistorisk Tidskrift Januari 1997

Det är alltså The Art of Ballooning som har en pappa som pysslar med producentreklam. Han heter Peter Anderson och stod redan 1968 som tonåring i en ballongkorg. Då följde han med sin fotograferande far Per-Olow när denne bevakade engelsmannen Patrick Furlongs första färder i Sverige. Denna långa bekantskap med ballonger präglar hans bok mycket mer än reklamjobbet gör. På somrarna är Peter Anderson kommersiell ballongpilot.

The Art of Ballooning har en inledning av gasballongentusiasten och förre Expressenjournalisten Björn von Bahr. Som vore han nyförälskad i varmluftballonger komponerar han en exakt och förträfflig ouvertyr till den Symfoni av Sköna Bilder som följer. Stramt och sparsmakat har Peter Anderson & Torleif Svensson valt och vrakat bland både sina egna, Per-Olows och andras bilder.

Ingen kan gnälla över att texten är för lång. Boken har mest bara bildtexter som prickar in bra vägledning, men som är så få och lakoniska att man ofta längtar efter mer. Detta är bilderboken som är beviset för talesättet om de tusen orden. Här blickar man ut över sköna landskap under ballongkorgarna utan att layout-tricks skymmer, och här finns både det dekorativa och det tekniska. Närbilderna av brännardetaljer, handskar, kronlinor och load tapes får fler sinnen än synen att fungera på alla som någon gång i sitt liv varit i närheten av en varmluftsballong.

Syndigt vackra bilder i en tjusig förpackning som arbetar mycket med olika papperssorter, pergamyninlägg, vita stora ytor och experimentiell fototeknik, men alltid smakfullt, tidlöst och genomtänkt. En färd i luften gifver skälen vingar, sade gångna tiders ballongfarare.

En titt i The Art of Ballooning är nog så mycket njutning som själen kan begära - på marken.


Seve Ungermark
(friballongcertifikat nr 6)


AerostatBalloon Life MagazineBallooning Svensk Flyghistorisk Tidskrift  Next page